Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » HartenHoeve bouwt met en voor gehandicapten in Moldavië

HartenHoeve bouwt met en voor gehandicapten in Moldavië

  • door

DEIL In september vertrokken tien bewoners en vier begeleiders van de HartenHoeve naar Crasnoarmeiscoe in Moldavië. Na twee weken bouwen, mensen ontmoeten, samenwerken, spelen met de kinderen en een totaal nieuwe wereld ontdekken, kwamen ze vol van alle verhalen en avonturen terug. ,,We praten nog vaak over alles wat we meegemaakt hebben, maar denken ook al na over wat we kunnen doen en brengen als we weer terug gaan in 2018″, vertelt Connie.

In de weken dat het team van de HartenHoeve in Crasnoarmeiscoe waren, hebben ze het fundament gestort voor het dagcentrum. Ze werkten samen met het team van Victor, de motor achter het project. Als dit dagcentrum af is, kunnen er overdag volwassenen en kinderen met een beperking heen die verder nergens terecht kunnen. ’s Middags na school kunnen de arme kinderen uit het dorp erheen voor leuke activiteiten en een voedzame maaltijd. Het team van de HartenHoeve gaat in totaal drie keer meebouwen aan dit project en dan moet het dagcentrum klaar zijn.

ARMOEDE DICHTBIJ Er wonen ongeveer 4000 mensen in Crasnoarmeiscoe. Ongeveer 50 van hen zijn gehandicapt en afhankelijk van zorg die Victor hen geeft. Hij brengt eten, luiers en kleding. Om dit te kunnen betalen heeft Victor meerder baantjes als chauffeur, bouwvakker en boer. Want de overheid betaalt in Moldavië niks. Daarnaast zijn er nog ongeveer 100 kinderen in het dorp die opgroeien in pure armoede met ouders die verslaafd zijn en niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Fleur denkt nog vaak aan de kinderen van het dorp die in de middag voor een activiteitenprogramma en gezonde maaltijd kwamen: ,,De kinderen hadden vieze versleten kleding aan. Soms alleen een onderbroek. Ik vraag me af of ze het nu, in de winter, koud hebben.”

Het afscheid van Victor, de mensen met wie we samen werkten en de kinderen viel zwaar. Gelukkig gaat de HartenHoeve volgend jaar terug om verder te bouwen aan het dagcentrum en het contact met de bewoners en kinderen van daar. Tot die tijd zamelen ze geld in. Zo verkopen ze Moldavische wijn en komt er een kerstmarkt op donderdag 14 december vanaf 16.00 uur. Met dit geld kunnen bouwmaterialen, maaltijden en kledingpakketten worden gerealiseerd. Kijk op de site voor meer informatie over het project en om de hoogte te blijven van de acties: www.hartenhoeve.nl/moldavie

Foto: Deze vier zusjes kijken uit naar het nieuwe dagcentrum. ©Jolijn van Harten

Bron:

http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/hartenhoeve-bouwt-met-en-voor-gehandicapten-moldavi%C3%AB-308913

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.