Meteen naar de inhoud

Welkom op de website van de 6 minutenzone uit Deil

Een “6 Minuten Zone”is een gebied waarbinnen een groep burgerhulpverleners, binnen 6 minuten na een alarmering, start met het reanimeren en een AED kan inzetten. En bij ons in Deil hebben we inmiddels een werkende 6 minutenzone met ruim honderd geschoolde hulpverleners en de beschikking over 4 AED’s!!

Het was tijdens de Ronde van Deil in de zomer van 2012 dat een dorpsgenoot die aan de wedstrijdloop deelnam, onwel werd en gelukkig door twee ‘deskundigen’ die achter hem liepen direct werd gereanimeerd. Toen ruim 7 minuten later de ambulance het parcours opreed en de AED-apparatuur kon inzetten, werd het slachtoffer, gelukkig alweer zelfstandig ademend naar het ziekenhuis overgebracht. En is dankzij dit snelle handelen van omstanders volledig hersteld.

Dit ongeval heeft een aantal mensen aan het denken gezet om in Deil zelf een AED te plaatsen met een netwerk van personen die kunnen reanimeren. Het idee van de 6 minutenzone was geboren.

Maatregelen in verband met corona

De afgelopen periode zijn de reanimatierichtlijnen al meerdere keren aangepast vanwege corona. Het geeft verwarring om bij elke opleving van het virus de reanimatierichtlijnen aan te passen.

Daarom hebben de Nederlandse Reanimatie Raad, Ambulance Zorg Nederland, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en HartslagNu besloten om met een advies te komen dat uitgaat van het eigen inschattingsvermogen van de hulpverlener om hun eigen afwegingen te maken, zoals: ben ik gevaccineerd, welke risico’s wil ik lopen en betreft het een bekende. 

Aandachtspunten

Voor alle reanimaties gelden de volgende aandachtspunten

  • Hanteer zoveel mogelijk de actuele maatregelen van de overheid
  • Beperk in alle gevallen het aantal burgerhulpverleners dat zich met de daadwerkelijke reanimatie bezighouden tot het minimum. Maximaal twee burgerhulpverleners bij het slachtoffer, anderen staan op meer dan 1,5 meter afstand.
  • Was na een reanimatie je handen en polsen met water en zeep. Als alternatief kun je handenalcohol gebruiken. Dit kan eventueel bij de ambulance of een ander aanwezig hulpverleningsvoertuig.
  • Krijg je in de dagen/weken na de reanimatie klachten die mogelijk duiden op covid-19? Laat je dan testen.

Reageer niet op een oproep als

  •  Je positief bent getest op covid-19 en zolang de GGD je als besmettelijk beoordeelt.
  • Je een of meerdere klachten hebt die passen bij covid-19.
  • Je een huisgenoot hebt die in thuis-quarantaine zit.
  • Je of een van je huisgenoten tot een van de covid-19 risicogroepen