Ga naar de inhoud
Home » Historie » Molen de Vlinder

Molen de Vlinder

Langs de rivier De Linge tussen Deil en Enspijk stond tot 1913 een wipkoren molen die in dat jaar door brand werd verwoest. De toenmalige molenaar G.J. de Heus liet daarop een ronde stenen stellingkorenmolen bouwen die de naam “De Haas” kreeg.

In maart 1931 brandde ook deze molen uit en werd in datzelfde jaar hersteld met onderdelen van o.a. de molen uit het dorpje Heukelum, die toen gesloopt werd. Om de vreemde kap passend te krijgen, werden de romp en het gevlucht ca. 1,5 m. ingekort en de zolderindeling gewijzigd.

Thans bevinden zich de maalbakken op de voormalige graanzolder en liggen de stenen op de stellingzolder. Tijdens de restauratie 2001/2002 werden, bij het verwijderen van de stuclaag aan de binnenzijde van de romp, de plaatsen teruggevonden waar vroeger de balklagen van zowel steen- als luizolder zaten (de verbrande balkkoppen zaten nog in de muur!). Na het herstel van de romp en het stucwerk zijn deze plaatsen verdiept in de romp zichtbaar gebleven.

De molen werd eerder in 1961 en 1975 gerestaureerd.

Deze fraai gelegen molen kreeg in de loop van de jaren steeds meer last van begroeiingen waardoor de belevingswaarde duidelijk afnam. In het voorjaar van 2003 is de omgeving van de molen sterk verbeterd doordat er op grote schaal is gesnoeid.

Eigenaren waren:

G.J. de Heus (1913 – 1932)

Capel en cons. (1932 – 1944)

Mej. H.P. Capel (1944 – 1955)

Stichting Behoud Korenmolen Deil (1955 – heden)

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de

Nederlandse molen database

Artikelen ‘MOLEN DE VLINDER, EEN ICOON IN HET LANDSCHAP’ 

Uit Geschiedenis Geldermalsen