Voor het eerst wordt in 1148, maar vermoedelijk al in 978, melding gemaakt van landerijen te “Daile”. In oude geschriften wordt het dorp vermeld als Daile, Deile, Dilee, Deijl, Deil en Deyl.
Vroeger stonden er in Deil zeven kastelen: Bulckestein, Palmestein, Ringelestein, Reynestein, Vogelenburcht, Bakerbos en Schonestein (later verbasterd tot Schorestein). In sommige gevallen was de term ‘versterkt huis’ een betere term dan kasteel. Daarnaast stonden er in Deil markante huizen als Gerestein, Duivelshof en Frissestein. Geen van de kastelen en huizen is bewaard gebleven. Alleen van Palmestein resteert nog de slotgracht en van Bulckestein staat nog een klein gedeelte van de poort. De kastelen en huizen leven voort in Deilse straatnamen.
Deil was voorheen een gemeente in de Tielerwaard, Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Sinds 1978 is Deil een dorp in de gemeente Geldermalsen. Deil telt circa 2150 inwoners.
De gemeente bestaat uit 11 dorpen, Acquoy, Beesd, Buurmalsen, Deil, Enspijk, Geldermalsen, Gellicum, Meteren, Rhenoy, Rumpt en Tricht.
Van 1810 tot 1978 vormde Deil, met de dorpen Enspijk, Gellicum en Rumpt een zelfstandige gemeente. Opvallend was, dat telkens een telg uit het geslacht Kolff burgemeester was.
Het kleine dorp ligt langs de mooie rivier de Linge in de Betuwe. De Linge stroomt van Doomenburg tot Gorinchem en is 108 km lang en de langste rivier van Nederland. Tevens trekt Deil veel toeristen in de bloesemtijd om de Linge en de fruitboomgaarden te bezichtigen. De plaats is ook bekend vanwege het gelijknamige knooppunt Deil.
Deil is nu een rustig en gezellig Linge dorp. De in 1843 gebouwde zaalkerk verving een middeleeuwse kruiskerk die was gesloopt. Het uit de 12e eeuw stammende onderdeel van de toren is gemaakt van tufsteen. Op dat oude deel zijn in de 16e eeuw, 2 nieuwe geleidingen van baksteen gebouwd.
Onze website biedt u een stukje geschiedenis over het dorp, van de gebouwen, monumenten en het dorp van vroeger. Verder kunt u zich verdiepen in de historie van onze mooie Hervormde kerk
Inzet nummering: 1) Vogelenburg, 2) Bakerbosch, 3) Ringelestein, 4) Rijnestein, 5) Schorestein, 6) Palmesteyn, P) Pastorie.