Ga naar de inhoud
Home » Historie » Kerk

Kerk

Geschiedenis

De toren stamt uit de 12e eeuw, de kerk verving de oude kerk.

Omschrijving
Uit 1843 daterend kerkzaaltje behorende bij de reeds beschermde romaanse toren; een met uitzondering van de oostgevel gepleisterd (wit met zwarte plint) 5 traveeën lang gebouw onder met blauwe, verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels; per travee een spitsboogvenster met houten roeden verdeling; in de voorgevel aan de oostzijde een omlijste dubbele deur, drie spitsboogvensters met houten roedeverdeling en een gedenksteen.

Inwendig: gang van oostgevel naar kerkruimte met links daarvan de consistoriekamer; in de kerkruimte een drietal reeds beschermde grafstenen, een reeds beschermde, 18e eeuwse koperen kroonluchter, preekstoel , een bij de restauratie in 1976 weer tevoorschijn gebrachte, oude plavuizen vloer en eikenhouten, uit een gesloopte Rotterdamse kerk afkomstige kerkbanken. Een klavier orgel in 1856 door H. Knipscheer in Deil geplaatst. Het instrument is een assemblage met veel oud pijpwerk. Het oudste pijpwerk dateert van ca. 1650. In 1950 ingrijpend gerestaureerd door de fa. Van Leeuwen. In 1989 opnieuw gerestaureerd door de Gebr. Reil.

Toren der Herv.Kerk. Voor zover de ondergeledingen betreft romaans tufstenen bouwwerk, verlevendigd door spaarnissen, met in de westgevel ingebroken gotische ingang nis, waarin het venster boven de toegangspoort is dichtgezet.

Bakstenen bovengeledingen, mogelijk 16e eeuw, bekroond door ingesnoerde naaldspits.

Klokkenstoel met klok van J. en W. Philipsen, 1624, diam. 112 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1950, later voorzien van elektrische opwinding.

De website van de Hervormde kerken in Deil en Enspijk

Protestantse Kerk Deil
Deilsedijk 25
4158 CD Deil 

Gebouw Kerkesteijn
Deilsedijk 27
4158 CD Deil
T: 0345-651144

Meer informatie: