Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Klaas Touwen nieuwe dominee in Deil en Enspijk

Klaas Touwen nieuwe dominee in Deil en Enspijk

DEIL Na het vertrek van dominee Neely Kok is sinds eind januari dominee Klaas Touwen aan de slag gegaan als predikant voor de Protestantse Gemeente Deil en Enspijk. Op dit moment is zijn verhuizing naar het Lingedorp nog in volle gang maar de eerste inwoners en leden van de kerkgemeenschap hebben inmiddels kennis met hem kunnen maken.

Door Jeroen Wijngaard

Na een drukke en hectische baan binnen de Lutherse Kerk in Arnhem gecombineerd met het werk als predikant in Angeren hoopt hij nu weer meer aan de basis te werken en een warme band op te bouwen met de gemeenschap in Deil en Enspijk.

BAJESDOMINEE Klaas Touwen is een breed geschoolde dominee waarbij alle stromingen binnen het geloof en theologie aan de orde zijn geweest. Hij leeft graag dicht bij de mensen en midden in de maatschappij, waarbij de geloofsstroming, afkomst of achtergrond geen rol spelen. Klaas heeft vijf Hervormde gemeenten, twee Lutherse en een Gereformeerde kerk gediend en daarnaast heeft hij gewerkt als “bajesdominee” in Zutphen en zette hij zich in Arnhem ook in voor het daklozenpastoraat.

Klaas was groepsleider in een gezinsvervangend tehuis voor meervoudig gehandicapte volwassenen en als jongerenwerker actief in Amsterdam. Tijdens het luchten liepen de gevangenen met Klaas als justitiepredikant mee tegen de klok in over de binnenplaats en was hij er voor iedereen. De persoon om gesprekskringen en diensten te leiden maar vooral om dicht bij de mensen te staan. Het geloof en het predikant zijn betekent voor Klaas meer dan alleen de diensten in de kerk leiden. Zoals het geloof voor veel mensen meer kan zijn dan alleen leerstellingen en gebruiken.
BETUWE Als predikant in Angeren kwam hij al aardig in de buurt van het rivierengebied maar Klaas Touwen heeft al ondervonden dat het gebied waar hij nu gaat werken een uniek landschap en cultuur met zich meebrengt. De dorpen liggen als allemaal kleine eilandjes in een uitgestrekt rivierenlandschap. Ook Deil en Enspijk zijn twee van deze unieke eilandjes, maar Klaas hoopt de eilandjes om deze twee dorpen wel met elkaar te verbinden de komende jaren.

Er zit juist in het uniek zijn heel veel kracht binnen de gemeenschap, de gemeenschap kent veel vrijwilligers en er wordt hard gewerkt als dat gevraagd wordt. Hierbij hoopt Klaas andere dorpen mee te krijgen, en de kerkgemeenschappen die het moeilijker hebben een stevig netwerk te bieden in de regio. Juist nu in tijden van schaalvergroting is een sterke kerkgemeenschap in de kleinere dorpen belangrijk, en dan vooral een kerkgemeenschap die er voor iedereen is.

VERHUIZING Zodra alle dozen zijn uitgepakt en het huis in Deil klaar is dan kan Klaas zeggen dat hij echt gevestigd is in Deil en Enspijk; tot die tijd verblijft hij op camping de Rotonde. De werkzaamheden binnen de kerkgemeenschap zijn al wel in volle gang met natuurlijk de zondagsdiensten maar ook uitstapjes zoals naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dit soort evenementen en bijzondere uitstapjes hoopt hij vaker te maken en zo de gemeenschap op diverse manieren kennis te laten maken met oud, nieuw, anders en onbekend.

Fotograaf ©Renco Hateboer

Bron:

http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/klaas-touwen-nieuwe-dominee-deil-en-enspijk-390895

Zie ook artikel

www.dorpdeil.nl/afscheid-van-dominee-neely-kok/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.