Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » ‘Volledige integratie is het mooist’

‘Volledige integratie is het mooist’

  • door

De gemeente West Betuwe kent 31 raadsleden. Gekozen mensen die zich inzetten voor de gemeente en meebeslissen over allerlei aspecten van onze omgeving. Sociaal betrokken mensen die zich in anonimiteit begeven. Wie zijn dit? Weekblad West Betuwe portretteert alle raadsleden. Vandaag Hein van Harten uit Deil van het CDA.

Door Michel Plass

DEIL – ”Je moet wat socialer worden, zei mijn vrouw een paar jaar terug”, vertelt een lachende Hein van Harten (57) vanuit de foyer van de Hartenhoeve in Deil. ”Dat was voor mij aanleiding om breder in de maatschappij te gaan staan. Als kersvers CDA-lid kwam Van Harten op de tweede plaats en zit hij nu in de raad. ”Mijn vrouw is trouwens veel meer een mensen-mens”, zegt hij. Zo oogt het niet, want Van Harten zit de hele dag tussen mensen op De Hartenhoeve. De site meldt: ‘Manege Hartenhoeve: Hier is het een bont gezelschap van mensen met en zonder een beperking die samen werken, leven en paardrijden.’ Met een schuin oog ontgaat hem niets. ”Mooi hè, als je naar die tafel kijkt, zie je echt niet wie wel en wie geen beperking heeft.”


Na 14 jaar lesgeven op een MTS in Utrecht had Van Harten het wel gezien. ”Door de nieuwe regels leek ik een administrateur. Maar ja, wat dan?” Hij vervolgt: ”We woonden in Geldermalsen en ik zag in de krant dat in Deil een manege te koop was. Mij leek het wat, maar de impact op je gezin is groot, dacht ik. Dus ik legde de krant weer weg. Maar mijn vrouw zag de advertentie ook en zei: iets voor jou?” Van Harten had tot dan alleen hobbymatig een paard. ”We hadden een paardje en een huifkar en daar mende ik mee. We gingen er mee op vakantie. De kinderen kozen welke kant we gingen.”
De koop van de manege volgde snel. ‘Ik schreef een bedrijfsplan en de bank ging akkoord. Om het bedrijf meerwaarde te geven zijn we met zorg binnen de manege aan het werk gegaan. We waren zo één van de eerste zorgboerderijen in Nederland.”

Inmiddels zijn er 120 mensen met een beperking actief en wonen er 40 op één van de locaties van de Hartenhoeve. Allemaal met de toepasselijke naam zoals Hartenherberg, Hartensprong en Hartenstoep. De Hartenhoeve biedt zorg op verschillende niveaus; van begeleid wonen tot 24-uurszorg. Er is ook een buitenschoolse opvang. Daarnaast rijden er mensen zonder beperking paard en is er af en toe een wedstrijd. Op stal staan zo’n 65 paarden en pony’s. ”De kruisbestuiving in ons bedrijf is het mooie”, vertelt Van Harten. ”Mensen met en zonder beperking zijn volledig geïntegreerd. Bewoners van ons gaan soms ook mee als groome bij de menclub.”

Van Harten hecht veel waarde aan beschaafde omgangsnormen. ”Dat hebben we hier 17 jaar geleden direct ingevoerd.” Dit is onder meer ingegeven door het christelijk geloof. Niet verwonderlijk, want zijn vrouw Christien is parttime voorganger voor verschillende kerken. Naast het kerkwerk is zijn vrouw actief in het bedrijf; evenals twee van zijn vier kinderen.

Fotograaf: ©Michel Plass

Bron: https://www.weekbladwestbetuwe.nl/nieuws/algemeen/646093/-volledige-integratie-is-het-mooist-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.