Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Klaartje de Heus: ‘Macht zegt me niets, ik dien liever’

Klaartje de Heus: ‘Macht zegt me niets, ik dien liever’

De gemeente West Betuwe kent 31 raadsleden. Gekozen mensen die zich inzetten voor de gemeente en meebeslissen over allerlei aspecten van onze omgeving. Sociaal betrokken mensen die zich in anonimiteit begeven. Wie zijn dit? Weekblad West Betuwe portretteert alle raadsleden. Vandaag Klaartje de Heus uit Deil van Dorpsbelangen West Betuwe.

Door Michel Plass

DEIL – De Deilse Klaartje de Heus is 74 jaar, maar ze straalt de energie uit van een 18-jarige. Volgende maand zit ze 25 jaar in de politiek. Eerst bij Gemeentebelang. ”In 2001 ging Gemeentebelang samen met de VVD. Maar dat voelde voor mij niet goed. Toen hebben we in deze woonkamer Dorpsbelangen opgericht”, vertelt ze. De kamer kan beter omschreven worden als een huiselijke kamer. Want de gezelligheid en warmte straalt er vanaf; zoals ook van de gedreven politica.

Goede spreiding

”Samen met Ed Goossens vormde ik een tandem. En dat werkte prima.” Snel voegt ze er aan toe: ”Maar we hebben de hele partij echt hard nodig om iets te bereiken. Gelukkig hebben we een goede spreiding over de hele gemeente West Betuwe. Want het is écht belangrijk te weten wat er onder de bevolking in al die dorpen en stadjes leeft.”

Twee jaar geleden deed De Heus het bedrijf van haar en haar man officieel over naar zoon Dorius, één van haar vier kinderen. Het bedrijf bestaat uit onder meer een vleesveebedrijf, een minicamping en een paardenstalling. Maar dat betekent niet dat De Heus uit het bedrijf is gestapt. Ze woont pal naast haar zoon en doet nog steeds hand- en spandiensten.

”Eigenlijk ben ik de huisschilder”, zegt ze lachend. Het blijkt geen grap. Over het terrein lopend valt haar oog continue op hoekjes en muurtjes die ze geschilderd heeft of nog wil schilderen. Ze wijst een plek aan en zegt: ”Hier was een gat uit de muur. En ik kan niks met cement, toen heb ik met tegellijm dit gerepareerd, Dat werkt prima.” En het moet gezegd: het schilderwerk ligt er keurig bij.
Over de politiek zegt de van oorsprong apothekersassistente: ”Ik voel me ook echt een volksvertegenwoordiger. Waar mogelijk probeer ik zoveel als het kan dorpen en activiteiten te bezoeken. Ik heb niets met macht. Ik wil liever dienen. Maar dan moet je wel weten wat er speelt. Dat graaien wat je wel ziet is niets voor mij. Iedereen is gelijk. Dat is ook voordeel van onze partij. Alle gezindten zijn welkom.” De Heus ging onder meer vier zaterdagochtenden op pad met ‘de Raad on Tour’ om met raads/commissieleden, ambtenaren, griffie, wethouders en de burgemeester diverse dorpen te bezoeken. ”Daar leer je veel van. En je komt nog eens oude bekenden tegen.”
De Heus is tevreden met de huidige coalitie. ”De verhouding 16:15 in de raad is prima. Dan zijn besluiten in ieder geval niet vooraf helemaal dichtgetimmerd. De oppositie speelt daarbij een belangrijke rol. En als iedereen maar West Betuws denkt, dan komt het wel goed.”

Fotograaf ©Michel Plass

Tekst bij foto: klaartje de Heus is gek op dieren. Aan huis werd vroeger geslacht. ”Maar dan ging ik gauw weg”, zegt ze

Bron: https://www.weekbladwestbetuwe.nl/nieuws/algemeen/650112/klaartje-de-heus-macht-zegt-me-niets-ik-dien-liever-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.