Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Deil heeft een heuse dorpskrant

Deil heeft een heuse dorpskrant

DEIL – Sinds een paar weken ligt de eerste (winter)editie van de Dorpskrant Deil op de deurmat van alle inwoners van het Lingedorp. De krant is de spreekbuis van de Dorpsraad van Deil, zegt Peter van der Veer, de coördinator en vormgever van de Dorpskrant.

De Dorpskrant Deil is een medium om de communicatie tussen de Dorpsraad en de Deilse dorpelingen vlot te laten verlopen. Aan de ene kant wil de Dorpskrant een brug slaan tussen de dorpelingen en de Dorpsraad en aan de andere kant brengt het allerlei soorten nieuws uit Deil. 

Van der Veer licht toe dat de artikelen die erin komen op een zo breed mogelijke doelgroep zijn afgestemd. ,,De Dorpskrant Deil verschijnt vier keer per jaar. De artikelen die we plaatsen, hebben een verdiepend karakter, maar zijn voor alle doelgroepen in het dorp. Voor de jeugd hebben we een kleurplaat, we geven ruimte aan het verenigingsleven, de school en de ondernemersvereniging.”

Gelikt

De krant ziet er gelikt uit. ,,We hebben ervoor gekozen om een professionele cover te laten maken,” vertelt Van der Veer. ,,Dat drukt wel zwaar op onze begroting. We hebben nu een subsidieaanvraag uit staan bij de gemeente West Betuwe. Als we die subsidie krijgen, kunnen we meer redactiestukken brengen en minder advertenties.” De eerste dorpskrant bestaat uit zestien pagina’s die gevuld zijn door een vijfkoppige redactie van vrijwilligers. In de toekomst is het de bedoeling dat alle geledingen uit het dorp de redactie van kopij voorzien.

Met de dorpskrant manifesteert de nieuwe dorpsraad zich nadrukkelijk. Die dorpsraad heeft als belangrijkste doel het uitwerken van een dorpsplan dat eind 2017 is ontstaan op initiatief van drie inwoners. Dat plan is na enquêtering en inventarisatie opgedeeld in de volgende speerpunten: bermverharding, het doortrekken van het trottoir in de Palmesteynstraat, een lichtkrant aan het dorpshuis, een WhatsApp-buurtpreventieproject en het herstellen van het Kerkplein in zijn oude luister.

Lingestrandje

In de nabije toekomst maakt de Dorpsraad Deil zich sterk voor een openbare recreatieplek aan de Linge. ,,Daar willen we graag een soort Lingestrandje creëren,” zegt voorzitter Flip Krajenbrink van de Dorpsraad. ,,Een plaats waar je lekker kunt zwemmen en bijvoorbeeld je kano het water in kunt laten en waar je deze er ook weer makkelijk uit kunt halen. Lekker vlakbij het dorp, zodat we er controle op kunnen uitoefenen.”
Ook de verkeersveiligheid staat hoog op het prioriteitenlijstje. De dorpsraad wil snel overgaan tot de invoering van een 30-kilometerzone voor Deil. Daarnaast staan een trapveldje voor de jeugd en meer sociale woningbouw op het verlanglijstje. ,,Bij de woningbouw denken we meer aan een uitbreiding van het dorp dan aan inbreidingsplannen. Zo houden we de open plekken in ons mooie dorp in stand.”

Krant valt onder Dorpsraad

Het eerste nummer van de dorpskrant is nog volledig gesubsidieerd door de gemeente Geldermalsen. Dat geldt ook voor het tweede nummer dat in het voorjaar uitkomt. Daarna zal blijken wat de gemeente West Betuwe hieraan wil blijven bijdragen. De Dorpskrant Deil valt onder de Dorpsraad die in februari is geïnstalleerd. De redactie en de vrijwilligers leggen verantwoording af aan het bestuur dat bestaat uit voorzitter Flip Krajenbrink, secretaris Erwin Daale, penningmeester Jan Bijl en lid Karin Woltering. De Dorpsraad Deil kent ongeveer vijfentwintig vrijwilligers die zich op allerlei terreinen hebben ingezet voor het Dorpsplan. De Dorpskrant is te verkrijgen in het gemeentehuis, bij de Pluk in Geldermalsen, de plaatselijke supermarkt, de huisartsenpraktijk, de fysiotherapeut en bij een aantal andere openbare gelegenheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.