Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Kleindochter wint prijs met film over haar oma

Kleindochter wint prijs met film over haar oma

Een nieuw filmtalent heeft zich geopenbaard. Louise van Beuzekom (16) uit Deil maakte een fraaie documentaire over haar oma, die haar een verdiende prijs opleverde. Bram van Schaik 02-07-19, 13:01 Laatste update: 13:29 Bron: de Gelderlander

Louise van Beuzekom uit Deil zal met plezier terugdenken aan haar examenjaar op O.R.S. Lek en Linge in Culemborg. De 16-jarige boerendochter haalde niet alleen haar havo-diploma, ze scoorde ook een 10 voor de documentairefilm die ze inleverde als profielwerkstuk. En als klap op de vuurpijl won ze met die film een heuse award. Met dank aan haar oma Riek, hoofdpersoon in de film Tachtig.

Winnaar bij de kunstbende

Zaterdag kwam Louise tijdens het Kunstbende Festival in Amsterdam als winnaar uit de bus bij de jaarlijkse kunstwedstrijd (alle disciplines) voor jongeren uit het voorgezet onderwijs, een initiatief van de Vereniging CultuurProfielScholen, zoals Lek en Linge is. De Deilse was een van de vijf genomineerden. Opmerkelijk was dat schoolgenote Gabriela van Kessel ook was genomineerd.

Louise had er niet op gerekend dat ze de Antoine Gerrits Award en een cheque van 500 euro zou winnen. En ook oma Riek van Beuzekom keek ervan op. ,,Ik heb nooit gedacht dat die film zo’n vlucht zou nemen. Maar wat heb ik een knappe kleindochter. Ze doet het geweldig. En ze heeft er ook veel voor over gehad, want ze ging elke zaterdag voor half acht ’s morgens al naar Breda voor haar vooropleiding.” Na de zomer meldt begint Louise op de afdeling film en fotografie van de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda.

Als tachtigjarige nog steeds aan het werk op de boerderij. 

In Tachtig portretteert Louise haar oma die naast haar woont en tot op de dag van vandaag actief is op de boerderij die nu door Louises vader wordt bestierd. De film volgt Riek bij haar dagelijkse bezigheden en tijdens haar sociale leven, zoals haar wekelijkse koorrepetitie. ,,Ik heb wel even nagedacht over wat ik in beeld wilde”, zegt Riek, die in 1964 na de ruilverkaveling op de huidige plek neerstreek. ,,Ik houd van de boerderij en van de streek. Destijds was ik de jongste boerin hier, nu waarschijnlijk de oudste.”

Op gevoel filmen 

Louise werkte veel op gevoel. ,,Dan pakte ik mijn camera en zei tegen oma: ik ga nu filmen. Vaak vond ze het prima, maar af en toe was het ook: ‘En nu is het even klaar’.” Wat ze haar mooiste scene vindt? ,,Als oma op haar koor is. Dan zie je goed dat ze plezier heeft.” En Riek: ,,De beelden van mijn tachtigste verjaardag. En ook het interview door Louise. Daarin spraken we over vroeger. Dat was soms best emotioneel.”

Louise filmde alles zelf met haar Canon EOS 1100D, deed de montage, plakte er muziek onder en is nu zelfs bezig met de ondertiteling, zodat iedereen het Betuws van oma Riek kan begrijpen. Die gaat binnenkort met haar kleindochter een sieraad uitzoeken: ,,Dan heeft ze een mooie herinnering.”

Fotograaf: William Hoogteyling

Tekst bij foto: Louise van Beuzekom met haar oma

Bron:

https://www.gelderlander.nl/rivierenland/kleindochter-wint-prijs-met-film-over-haar-oma~ab78f4b1/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.