Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Meest gefotografeerde molen komt op tv

Meest gefotografeerde molen komt op tv

Wie van Gorinchem over de Linge naar Buren vaart kan niet om de witte molen in Deil ‘De Vlinder’ heen. Dat moeten ook André van Duin en Janny van der Heijden hebben gedacht, toen ze voor het nieuwe programma ‘Denkend aan Holland’, varend langs stadjes en landgoederen De Vlinder zagen. De molen in Deil en Buren twee rustpunten in het programma.

Door Cees Hoogteyling

Deil – De Vlinder in Deil is niet mis te zien. Zeker nu hij dankzij een sponsor in Deil vorig jaar helemaal werd geschilderd. Sini van Steenis is de vrijwillige molenaar. Bijna vijftig jaar steekt hij ziel en zaligheid in molens. Sini: “Ik werd begin deze maand gebeld door omroep Max met de vraag of ze een opname mochten maken in en buiten De Vlinder. Daar zeg je geen nee tegen. Heel ontspannen zijn er opnames gemaakt. Het betekent weer reclame voor onze mooie gemeente.”

Sini vertelt over de geschiedenis van De Vlinder. Dat doet hij met liefde en vol overtuiging. Als je lang bij hem blijft maakt hij nog een vrijwillig molenaar van je. De 75-jarige Sini heeft jaren met zijn gezin op de polderwatermolen in Geldermalsen gewoond. Naast zijn werk als werkbouwkundig technisch onderzoeker bij de spoorwegen, was hij in zijn vrije tijd bezig met molens. Hij was een van de eerste vrijwillige molenaars in Gelderland. Wijlen molenaar Jan Zwamborn in Waardenburg was zijn leermeester. Sini is ook nog 9 jaar molenaar geweest in het openluchtmuseum. Toen De Vlinder zonder molenaar kwam werd hij daarvoor gevraagd en daar hoopt hij volgend jaar zijn vijftig jaar vol te maken.

De Vlinder

De stellingmolen De Vlinder is wel één van de bekendste molens in Gelderland en volgens de molenaar is het de meest gefotografeerde molen. Hij staat op een markant punt aan wandel- en fietsroutes. Wordt bezocht door veel toeristen. Deelnemers van de Rode Kruis Bloesemwandeltocht, die tijdens de wandeling erlangs lopen, komen veelal terug. De molen is altijd open als de wieken draaien. Sini: “Soms is het gewoon een internationaal entertainment ontmoetingspunt. Ik moet al mijn talen uit de kast halen. Dat maakt het wel erg leuk. Mensen die hier komen hebben belangstelling voor de molen met zijn techniek. De molen draait wel, maar malen doe ik niet. Dat zou alleen maar afleiden en de mensen moeten allemaal via de trap naar boven.” Hij vertelt dat de mensen dan verstelt staan van het schitterende uitzicht op het landgoed Mariënwaerdt in Beesd, aan de overkant van de Linge. Scholen komen er als ze als educatie ‘molens’ hebben. Uitzending Max-‘Denkend aan Holland’ op maandag 5 augustus NPO 1 om 22.10 uur.

Foto:
Molenaar Sini van Steenis ontvangt de groep 4-5 leerlingen van de Lokhortsschool uit Deil, zij krijgen van juf Yvonne Dijkslag les over bouwprojecten. Misschien aspirant molenaar?

Bron:

https://www.weekbladwestbetuwe.nl/nieuws/algemeen/752989/meest-gefotografeerde-molen-komt-op-tv-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.