Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Levenswerk van Thijs stopt na 47 jaar

Levenswerk van Thijs stopt na 47 jaar

  • door

Op 31 december sluit Plantencentrum ”De Vlinder” na 47 jaar haar deuren. Voor velen kwam dit als een verrassing, maar voor eigenaar Thijs Bron is dit juist een nieuwe start in zijn leven. Na zoveel jaar met liefde gewerkt te hebben, wil Bron een stapje terug zetten.

Fleur van Eeuwijk

Deil – Gebroeders Bron is een aannemersbedrijf in de groenvoorziening en boomverzorging, wat 65 jaar geleden is ontstaan als familiebedrijf. Jaren later heeft Thijs Bron samen met zijn compagnon en tevens neef Henri Bron het bedrijf overgenomen, om het bedrijf zo verder uit te bouwen. Daarnaast is Plantencentrum De Vlinder opgericht, het eerste Plantencentrum in de regio Deil. ,,Dit had een enorme aantrekkingskracht. We moesten het van een groot klantenbestand hebben omdat wij in een relatief dun bevolkte regio wonen. Doordat wij altijd goed naar de wens van onze klanten luisterden, ons assortiment zo breed was en wij diverse samenwerkingen met andere bedrijven hadden, konden wij goed de kost verdienen.”

Intensief werk

De eerste 35 jaar was Thijs bijna zeven dagen in de week aan het werk. Van ’s ochtends zes uur tot ’s avonds zes uur. Maar daarna was hij nog niet klaar met het werk. ,,In de avonduren was ik bezig met het ophalen van goederen die de volgende dag weer verkocht moesten worden. En in de zomerdagen kon ik pas laat in de avond alle planten die buiten stonden water geven. Zo blijf je het hele jaar door intensief bezig.”

De beslissing om te stoppen was enigszins tegenstrijdig. Zo kon Thijs veel plezier uit zijn werk halen, omdat hij het contact met de mensen leuk vond. Maar het was ook arbeidsintensief werk. ,,Na 42 jaar wilde ik een stapje terug doen. Ik wil meer vrije tijd om te gaan tuinieren, maar ook om meer te gaan reizen zoals ik vroeger deed. Compagnon Henri wilde ook niet verder met het Plantencentrum, waardoor de conclusie om te stoppen al snel was getrokken.” Het was geen keus om maar een paar dagen in de week open te gaan. Zo schudt Thijs lachend ,,we doen het goed, of we doen het niet.”

Verrassend nieuws

Het nieuws over de sluiting kwam voor velen als een verrassing. Men heeft hier 47 jaar met plezier kunnen winkelen, omdat het volgens Thijs geen standaard tuincentrum is. ,,Het is een vakkundig Plantencentrum. We kochten alles bij kwekers, daarin is De Vlinder anders dan bijvoorbeeld een Intratuin. Zij werken vooral met dode materialen. Wij daarentegen beschikken over een assortiment met meer dan 80 procent aan levende materialen. Daarom vindt de klant het jammer dat wij stoppen.”

Thijs ervaart alle aandacht als bijzonder maar is trots op de keuze die hij heeft gemaakt. ,,Het is een levenswerk, dat je hebt voortgezet en met plezier hebt uitgebouwd. Ik ben blij, maar na 47 jaar is het genoeg geweest.”

Foto: Fleur van Eeuwijk

Thijs Bron bij Plantencentrum ‘De Vlinder’

Bron:

https://www.weekbladwestbetuwe.nl/nieuws/algemeen/898624/levenswerk-van-thijs-stopt-na-47-jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.