Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Deilse gymlessen als basis voor topsportcarrière

Deilse gymlessen als basis voor topsportcarrière

  • door

Wat hebben topsporters Thymen Arensman (wielrennen), Simon Dalderop (hockey), Colin van Gelderen (voetbal), Selma Poutsma (shorttrack) en Martijn van de Ven (judo) met elkaar gemeen? Ze komen uit Deil. Een dorp met amper 2000 inwoners in de gemeente West-Betuwe met een opmerkelijke topsporter-dichtheid. Arno voor de Poorte ging op zoek naar de Deil-factor.

Martijn van de Ven (21) werd ruim een jaar geleden als junior al Nederlands kampioen bij de senioren. In de klasse onder 90 kilogram. Dit seizoen doorkruist een hardnekkige blessure tot dusver zijn Europese ambities.

De Deilse judoka weet dat hij in zijn jeugd al de wil had om te winnen. Hij was als jochie al ‘heel gedreven’. ,,Die wil om te winnen, zag ik overal om me heen. Ik ben zelf ook een winnaarstype. Ik ben intrinsiek gemotiveerd”, aldus Van de Ven.

,,Ik had al vroeg een drang naar competitie. Op een gegeven moment kwam dat steeds meer op de voorgrond in mijn leven. Dat is ook handig om te hebben als topsporter. Het heeft me mede gemaakt tot wat ik nu ben.”

De Deil-factor bestaat volgens Van de Ven uit twee ingrediënten. ,,Als ik terugkijk, dan zie ik dat er heel veel mensen in mijn omgeving waren die op hoog niveau presteerden. Dat is een erg stimulerende factor.

Daarnaast hadden we een heel actieve vriendengroep. Met die gasten gingen we altijd buiten spelen, voetballen en slootje springen. We deden alles op de fiets. Nu zie je de jeugd van tegenwoordig extreem veel op hun mobieltje zitten en op de bank gamen en netflixen.”

Maar de doorslaggevende component in zijn sportieve ontwikkeling is in Van de Vens beleving het gegeven dat hij als ukkie de peuterspeelzaal in Deil bezocht.

,,Daar kreeg ik gymnastiekles van Marjo van Rossum. Zij vond dat ik sterker was dan gemiddeld en dat ik een manier moest vinden om mijn kracht te leren beheersen. Ze heeft dat als eerste gezien en me in contact gebracht met mijn eerste judoleraar toen ik vier was. Zij heeft dat heel erg in mij aangemoedigd.”

‘Echt sprongen gemaakt’

Tijdens de basisschoolperiode gingen de kinderen uit het Linge-dorp massaal op donderdag naar de gymles bij dezelfde gymjuf.

 ,,Wanneer je dat van jongs af aan doet, dan bouw een heel goede motoriek op. Ik had al acht jaar aan gymnastiek achter de rug voordat de andere sporten om de hoek kwamen kijken. Dat is zeker in mijn voordeel als judoka en topsporter geweest.”

En Van de Ven was niet de enige die baat had bij zijn gymlessen. Op de middelbare school, het KWC in Culemborg, zeiden de gymleraren zelfs tegen de leerlingen uit Deil dat ze een bovengemiddeld goed ontwikkelde motoriek hadden. ,,Door die Deilse gymlessen was duidelijk dat ik echt sprongen had gemaakt in mijn lichamelijke ontwikkeling.”

Fotograaf: © William Hoogteyling

Foto: Martijn van de Ven

Bron:

https://www.gelderlander.nl/sport-rivierenland/deilse-gymlessen-als-basis-voor-topsportcarriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.