Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Ronald werd gegrepen door het cameravirus: ‘Mist is hét summum van fotografie’

Ronald werd gegrepen door het cameravirus: ‘Mist is hét summum van fotografie’

  • door

Met zowel fotocamera als drone legt Ronald Verwijs uit Deil nagenoeg dagelijks landschappelijke taferelen vast. Sfeervolle en vaak herkenbare beelden, die hij steevast op de social media deelt.

Een aantal pinken bij het ochtendgloren in Acquoy, een gesluierde zonsopkomst bij de molen van Hellouw, de kerk van Beesd in een mistige setting. Het is een kleine greep uit de beelden, die fotograaf Ronald Verwijs alleen al afgelopen week vereeuwigde. 

En direct ook met poëtische bijschriften op facebook plaatste: ,,Voor mij is fotograferen ook een sociaal gebeuren”.

Van hobbyplaatjes naar landschapsfotografie

Van hobbyplaatjes met een Kodak via professionele foto’s van kooplui, kermisattracties en houseparty’s naar landschapsfotografie. Als Ronald Verwijs (59) terugblikt, is hij eigenlijk driemaal ‘gepakt door het virus dat fotografie heet’.

Zijn vader vond het ‘zonde van het geld’, maar toen hij 14 jaar was, móest en zóu Ronald een camera aanschaffen. ,,De drive om te fotograferen was er toen al, al zou het nog tot mijn 27e duren voor een ik een tweede toestel zou kopen: een Minolta 7000, echt een high tech-ding.”

Nadat resultaten met zijn Minolta wat tegenvielen, was hij even in dubio: wel of niet verder? ,,De drive bleek er nog te zijn: wat ik miste, was ervaring. Dus ik besloot in 1989 een basiscursus te gaan volgen.”

Op het eind van de cursus kreeg Ronald de opdracht ‘marktkooplui aan het werk’ te fotograferen. ,,Dus ik ging naar een markt en vroeg aan een van de handelaren of ik een foto van hem mocht maken. Hij zei: ‘prima en als ‘ie mooi is, wil ik hem ook kopen. En toen werd een zaadje gepland, want de man kocht niet alleen de foto, hij zei ook dat dít was, wat ik moest gaan doen. Want ‘zo worden wij nooit gefotografeerd’.”

Zo gezegd, zo gedaan: Ronald ging een seizoen lang allerlei markten af. Vanaf dat moment werd hij ook beroepsfotograaf. 

,,Vroeger waren eigen initiatieven voor een fotograaf heel lucratief. Na die markten ben ik kermissen afgegaan: prachtige settings, een aaneenschakeling van kleuren. Dat heb ik drie seizoenen gedaan, terwijl ik tussendoor ook op houseparty’s fotografeerde: uitgedoste mensen, dansend in fantastisch lichtspel.”

Intermezzo vanwege vriendin

Fotograferen voor zijn beroep kón volgens Ronald, omdat hij een los leven leidde. ,,Toen ik in 1995 een vriendin kreeg, ben ik al snel met alle fotografie gestopt.” 

Dit intermezzo zou tot 2013 duren. Het jaar dat ook Ronald opmerkte dat er een ‘extreem laat voorjaar’ was. ,,En daardoor ook een heel late bloei: pas in mei kwam de bloesem en op dat moment besloot ik de camera toch weer eens op te pakken. Echt: meteen werd ik weer gepakt door dat virus.”

Behalve dat hij weer ging fotograferen, besloot Ronald in 2013 ook zijn resultaten op facebook te plaatsen. ,,Ik kreeg direct veel respons. Mensen begonnen bovendien foto’s te delen, vroegen ook of ze een keertje mee op pad mochten. Zo zijn heel wat vriendschappen ontstaan. Voor mij is fotograferen ook een sociaal gebeuren.”

Ronald gaat bijna dagelijks on the road, regelmatig met bevriende fotografen. ,,Vaak ook heel vroeg: dan is het landschap één grote oase van rust, zie je ontwaking gewoon gebeuren.” 

Of het nu miezert, sneeuwt of zonnig is: volgens Ronald heeft elk weertype zijn charme. Toch heeft hij één favoriet: ,,Mist. Mist is magisch, flabbergasting. Voor mij is mist hét summum van fotografie.”

Meer informatie en impressies: westbetuwefotograaf.com en facebookpagina Ronald Verwijs

‘Een drone is echt next level’

Al was het een jaartje ‘overdenken’, inmiddels is Ronald Verwijs compleet om wat betreft landschappen vereeuwigen met een drone. ,,Het was 2016 toen ik met een vriend ging fotograferen. Hij had een drone bij zich en ik dacht meteen: dát is leuk! Maar zoiets gaat eerst naar de bovenkamer, waar het idee nog moet bezinken.” 

Na een tweede kennismaking met de drone móest en zóu Verwijs er zelf eentje hebben. ,,Maar wat voor één? Ik ging meteen voor de beste consumenten-drone van dat moment.” Hij was verguld met zijn nieuwe gadget en de teleurstelling was dan ook groot toen de drone per ongeluk het water belandde. ,,Ik twijfelde even of ik een nieuwe zou aanschaffen, maar deed het en dat bleek de beste keus. Ik kan er inmiddels goed mee overweg en weet: een drone is echt next level. Landschappen zijn vanaf de grond al mooi, van bovenaf helemaal. Het verschil tussen mooi en waanzinnig.”

Fotograaf: Fotograaf Ronald Verwijs © Raphael Drent

Bron:

https://www.gelderlander.nl/west-betuwe/ronald-werd-gegrepen-door-het-cameravirus-mist-is-het-summum-van-fotografie~a8f28627/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.