Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Deil wil blijven leven en dat gaat niet met maar tien nieuwe woningen in tien jaar tijd’

Deil wil blijven leven en dat gaat niet met maar tien nieuwe woningen in tien jaar tijd’

  • door

DEIL – Het dorp Deil – 2.100 inwoners rijk – heeft fijne voorzieningen. Zoals een goed draaiende supermarkt, school, dorpshuis en een bloeiend verenigingsleven. Maar dat plezierige leefklimaat loopt nadrukkelijk gevaar, zegt voorzitter Flip Krajenbrink van de Dorpsraad.

Het mooiste teken van saamhorigheid had een paar jaar geleden plaats. De plaatselijke supermarkt had een prijs gewonnen vanwege de hoge service die er geboden wordt. Om het personeel de kans te geven om een weekendje weg te gaan, namen dorpsbewoners op een zaterdag de supermarkt over.

Dorpsbewoners runden die zaterdag de winkel en de omzet was nog hoger dan anders. Die saamhorigheid is iets om te koesteren, zegt Krajenbrink.

Tien huizen in tien jaar

Maar het wordt Deil, idyllisch gelegen aan de Linge, niet makkelijk gemaakt, stelt hij. Want in de woonplannen die de gemeenteraad volgende week gaat vaststellen, staat genoteerd dat Deil de komende tien jaar slechts één bouwplan met maximaal tien woningen mag laten verrijzen. Even afgezien van enkele tijdelijke huizen voor arbeidsmigranten.

Dat werkt vergrijzing en krimp in de hand. ,,Terwijl er een concreet plan ligt van Deilse initiatiefnemers voor een gevarieerde nieuwe woonwijk. Ook met sociale woningbouw, waar zo veel behoefte aan is. En dat zou nu allemaal niet mogen vanwege die tien woningen die we de komende tien jaar zouden mogen bouwen.’’

Deil snapt er niets van

Deil snapt er niets van dat het dorp zo karig wordt bedeeld, zegt Krajenbrink: ,,Het is onlogisch. Er wordt gezegd dat De Plantage in Meteren met 1.150 woningen mag groeien in de komende tien jaar. Omdat het zo dicht bij treinstation Geldermalsen ligt en dus goed bereikbaar is voor forensen die naar Utrecht of Den Bosch gaan. Maar Deil ligt veel dichter bij het station dan de Plantage, en bij ons kan er bijna niets.”

En dat terwijl het dorp nadrukkelijk in de A2-corridor ligt: ,,En waarvan iedereen zegt dat juist daar gebouwd moet worden. Er is hier al 25 jaar amper meer gebouwd.’’

Flexibel

Het pleidooi van Krajenbrink vond gehoor bij de raadsleden. Aan de tabellen met cijfers verandert niets, maar afgesproken is dat daar flexibel mee omgegaan wordt. Als Deil met een goed woningbouwplan komt dan belooft het college daar serieus naar te kijken. Dat moet de levendigheid van Deil voor de toekomst kunnen garanderen.

Fotograaf : © William Hoogteyling

Een symbool voor de saamhorigheid en levendigheid van Deil: de optocht op Koningsdag, hier in 2019

Bron:

https://www.gelderlander.nl/west-betuwe/deil-wil-blijven-leven-en-dat-gaat-niet-met-maar-tien-nieuwe-woningen-in-tien-jaar-tijd~a5bd0642/