Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Zwerfafvalbrigade Deil van start

Zwerfafvalbrigade Deil van start

  • door

Op woensdag 24 januari is de Zwerfafvalbrigade in Deil van start gegaan. Een groep vrijwilligers uit het dorp had zich in het Duifhuis verzameld, samen met Tijl Essens, Projectleider Zwerfafval bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Wethouder Ronald van Meygaarden van de gemeente Geldermalsen sprak de vrijwilligers toe. Daarna ging de brigade op pad om een paar straten in het dorp schoon te maken.

Het betreft een bont en gezellig groepje inwoners die sterke binding met hun ​directe ​leefomgeving​ koesteren en de uitdaging van zwerfafvalbeheersing niet uit de weg gaan. Samen of individueel leveren zij (sommigen al vóórdat de brigade in het leven werd geroepen) een tastbare bijdrage aan de leefbaarheid van de dorpsomgeving. De ‘oogst’ van afgelopen woensdag bedroeg zeven vuilniszakken zwerfvuil.

“De volgende keer hopen we natuurlijk dat dit al minder is. Het is algemeen bekend dat, op plekken waar geen zwerfafval ligt, men het er niet meer zo snel neergooit. Misschien kunnen we door zichtbaar bezig te zijn het tij keren. Praktische zaken, bijvoorbeeld het weghalen van grof vuil of chemisch afval, kunnen we zelf regelen met de Gemeente Geldermalsen, die dit initiatief met beide handen heeft omarmd.”

De vrijwilligers hebben laten ze zien dat samen in korte tijd snel en zichtbaar resultaat boeken, en ze zijn daarbij ook nog eens verzekerd van goede lichaamsbeweging en een praatje met mensen in de buurt.

De brigade gaat iedere laatste woensdag van de maand gezamenlijk aan het werk. Op de facebookpagina ‘Deil schoon’ worden berichten geplaatst over hun ervaringen, maar je vindt er ook informatie over andere initiatieven met betrekking tot zwerfafval. Via deze pagina kunnen inwoners van Deil contact met de brigade opnemen voor tips over plaatsen waar veel troep ligt. Maar ook om zich aan te melden om een keer mee te lopen, of om zich bij de brigade aan te sluiten.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente ​Geldermalsen​ voorzien de vrijwilligers van de benodigde materialen, en brengen de zwerfafvalbrigades van verschillende dorpen in de gemeente Geldermalsen met elkaar in contact. Het verzamelde afval, herkenbaar door een sticker van de brigade, wordt door de gemeente opgehaald.

Neem voor informatie contact op met coördinator Jet Verheijen, e-mail: [email protected], telefoon 06 – 2387 0322, of bezoek de Facebookpagina ‘Deil schoon’.

https://www.facebook.com/zwerfafvalbrigade/

Bron: http://nieuwsbladgeldermalsen.nl/deel-je-nieuws-artikel/zwerfafvalbrigade-deil-van-start-340870

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.