Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Lokale partij AWPenLRR richt zich op burger

Lokale partij AWPenLRR richt zich op burger

Guido van der Wedden en Koos van der Eijk staan op plaats 4 en 10 van AWPenLRR van de verkiezingen voor het waterschap Rivierenland. AWPenLRR is een samenvoeging van Lokale Regiobelangen Rivierenland en de Algemene Waterschapspartij. Momenteel zitten de partijen met drie zetels in het waterschap. De missie van de partij is de lokale belangen van burgers te vertegenwoordigen. De partij vindt zijn roots in de lokale politiek.

Door Michel Plass

Wie zijn Guido van der Wedden en Koos van der Eijk?

Van der Wedden: ”Ik ben 41 jaar en woon in Enspijk. Ik kom oorspronkelijk uit Delfland. Daar heb ik acht jaar in het waterschap gezeten. Ik heb rivierwaterbouwkunde gestudeerd en werk bij een ingenieursbureau. Daar heb ik volop te maken met waterschapszaken. Ik ben kandidaat omdat er niet alleen beroepspolitici in het waterschap moeten zitten, maar juist veel meer deskundigheid.”
Van der Eijk: ”Ik ben opgegroeid op een veehoudersbedrijf. Dat is mijn link met water. Want boeren hebben graag droge voeten. Nu woon ik in Deil. Ik ben 73 en woon nog wel op een boerderij maar boeren doe ik niet meer.”

Waarom stemmen voor waterschap?

Van der Wedden: ”Je doet jezelf tekort als je niet gaat stemmen. Agrariërs zijn al sterk vertegenwoordigd. Als je niet stemt, gaat je stem als burger verloren.”
Van der Eijk: ”In ’95 was iedereen met water bezig. Mensen vluchtten er zelfs voor. We willen allemaal veilig en droog wonen. Door deze verkiezingen kan je meepraten.”

Waarom stemmen op AWPenLRR?

Van der Wedden: ”Wij zijn als niet-politieke maar wél lokale partij ontzettend goed op de hoogte van alle lokale issues. Daarnaast hebben wij deskundigheid in huis. Burgers betalen het meest maar zijn relatief het minst vertegenwoordigd. Agrariërs hebben al een zware stem in het bestuur. Zoals bijvoorbeeld het verlagen van het waterpeil. Voor boeren is dat goed, maar het is slecht voor huizen met een zwakke fundering.”
Van der Eijk: ”Wij kijken ook meer naar wat goed is voor inwoners. En niet alleen naar de bedrijven. Dat hoeft niet te botsen, als je maar goede maatregelen neemt. Onze partij denkt bottom-up en niet zoals in Den Haag top-down.”

Welke invloed heeft waterschap?

Van der Wedden: ”Die is groot. Het gaat over waterpeil, maar ook over de sterkte en hoogte van dijken.”
Van der Eijk: ”Ja, met alles wat met water te maken heeft is het waterschap betrokken. Als er hoosbuien zijn, willen we dat het water goed wordt afgevoerd. Maar ook bijvoorbeeld bij de nevengeul in Varik. Wij waren tegen. Wij gaan ook altijd ons oor te luisteren leggen bij mensen die er al lang wonen. Zij weten wat er speelt. Dat is de kracht van onze partij. Lokaal sterk.”

Wat wil AWPenLRR bereiken?

Van der Wedden: ”Een eerlijker verdeling van de belasting. We willen heel goed op de portemonnee van de burger letten. En de vervuiler moet meer gaan betalen. Dat kan bijvoorbeeld een glastuinbedrijf zijn die zijn water loost.”
Van der Eijk: ”En een goed waterpeil, voor boeren én burgers. Veilige dijken en schoon water wil iedereen, maar wij willen er écht meer voor de lokale bevolking zijn. Inwoners mogen ons altijd bellen, voor grote én kleine problemen met het waterschap.”

Fotograaf © Michel Plass

Bron:

https://www.weekbladwestbetuwe.nl/nieuws/algemeen/664066/lokale-partij-awpenlrr-richt-zich-op-burger-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.