Ontstaan
Als vervolg op het initiatief van enkele bevlogen Deilenaren die in 2017 een prachtig, toekomstgericht Dorpsplan Deil aanboden aan het gemeentebestuur van Geldermalsen, werd op 7 november 2018 Stichting Dorpsraad Deil opgericht.
Doel van Dorpsraad Deil werd het versterken van de leefbaarheid en de sociale samenhang van het dorp Deil.
Later werd dit uitgebreid met het zijn van intermediair met de gemeente en het opstellen en actueel houden van de Kernagenda van Deil.
De Dorpsraad staat open voor nieuwe ideeën en samenwerking met anderen die ook willen bijdragen aan een prettig aantrekkelijk leefklimaat. Het algemeen belang van Deil staat voorop en niet een eigen belang.

Relatie met de Gemeente West Betuwe
In …. begon de toenmalige Gemeente Geldermalsen met het kerngericht werken met betrekking tot de dorpen en plaatsen van de gemeente. Ook werd toen een start gemaakt met het opstellen van kernagenda’s. Iedere dorpskern inventariseerde haar wensen die ook in samenwerking met de gemeente moesten worden gerealiseerd op termijn. Dorpsraad Deil heeft toen de Kernagenda van Deil opgesteld en deze eerst met de inwoners afgestemd alvorens deze aan te bieden aan de gemeente Geldermalsen.
Voor de Gemeente West Betuwe (de gemeente) zijn inwonersgroepen en -netwerken een belangrijke factor voor de leefbaarheid en de sociale cohesie in de kern. Deze groepen kunnen voor de gemeente een belangrijke procespartner zijn om de verbinding met de kernen te versterken en te verbreden. Via hen kan de gemeente inwoners binnen de kern betrekken en bereiken.
Dorpsraad als platform voor de gemeente
De gemeente beschouwt de dorpsraad als een platform. De bestuurders zijn niet democratisch gekozen. Daarmee vertegenwoordigen ze niet formeel alle inwoners.
Door al haar contacten met alle belanghebbenden en de (lokale) kennis en ervaring, is het platform een belangrijke gespreks- en procespartner voor de gemeente. Dit is een belangrijke eerste stap in het betrekken van de hele kern. Bij participatie bij de ontwikkeling en uitvoering van het beleid op kernniveau, overweegt de gemeente altijd om in een vroeg stadium een platform te benaderen. In de praktijk kan de gemeente tegelijkertijd ook andere partijen benaderen.
Omdat een platform vooral adviseert en geen besluiten neemt voor de kern, is representativiteit minder relevant. Het algemene belang van de kern staat voorop. De gemeente ziet de status van platforms en kernagenda-groepen (voor Deil de Dorpsraad Deil) als volgt: Er is geen hiërarchische positie van de groepen ten opzichte van andere bewonersgroepen, -comités en initiatieven. Alle groepen hebben geen formeel mandaat.
Daarom onderhoudt de gemeente naast het contact met de Dorpsraad ook contacten met de overige inwonersgroepen in Deil. Hierbij is de gebiedsmakelaar het eerste aanspreekpunt.
De Dorpsraad ontvangt jaarlijks een subsidie van € 1500,-. Deze is bedoeld voor kosten die de Dorpsraad heeft aan bijeenkomen, vergaderen en communicatie. De gemeente verwacht daarvoor dat de Dorpsraad de volgende taken uitvoert:
- Ze hebben een spilfunctie in hun kern.
- Ze zijn actief, verbindend, adviserend en representatief in hun kern.
- Ze doen dit door bijeenkomsten, vergaderingen en andere communicatie binnen hun kern.
Aanvullende voorwaarden zijn:
- Ze staan open voor nieuwe ideeën en samenwerking met anderen die ook willen bijdragen aan een prettig aantrekkelijk leefklimaat
- Hiermee staat het algemeen belang van een kern voorop en niet een eigen belang.
Belangrijke rol voor de kernagenda
In het licht van kerngericht werken werkt de gemeente met kernagenda’s; iedere kern heeft een eigen kernagenda, waarin de onderwerpen staan die op termijn moeten worden gerealiseerd door de kernen, zelfstandig en/of in samenwerking met de gemeente
De kernagendagroepen (in ons geval Dorpsraad Deil) zijn belangrijk voor de gemeente, omdat ze helpen om inzicht te krijgen in onderwerpen die hun kern belangrijk vindt. Daarnaast zorgen ze voor draagvlak, organiseren bijeenkomsten en werken deze onderwerpen verder uit. De kernagendagroepen zijn hiermee een belangrijke inhoudelijk proces- en gesprekspartner voor de gemeente. Samen geven zij vorm aan de belangrijke punten voor de kern en voeren die samen uit. Praktisch gezien faciliteren de kernagendagroepen de samenwerking tussen gemeenten en inwoners op kernniveau. Het is belangrijk dat kernagendagroepen open staan voor nieuwe ideeën. En voor samenwerking met anderen die ook een bijdrage willen leveren aan een prettig aantrekkelijk leefklimaat. Hiermee staat ook het algemeen belang van een kern voorop en niet een eigen belang. Deze groep mag niet vergeten worden als de gemeente beleid ontwikkelt en uitvoert als dat de punten in de kernagenda raakt.

Ondersteuning inwonersgroepen door de gemeente
De gemeente vindt het belangrijk om deze groepen te ondersteunen. Op dit moment is die ondersteuning als volgt:
- Voor alle groepen is de gebiedsmakelaar het eerste aanspreekpunt. Hiermee is de gebiedsmakelaar een belangrijke samenwerkingspartner van de verschillende groepen. De gebiedsmakelaar legt de verbinding met de gemeentelijke teams. De gebiedsmakelaar ondersteunt de verschillende groepen zodat zij hun rol goed kunnen vervullen. Zo denken zij mee over activiteiten, organisatie en communicatie van de inwonersgroep voor de leefbaarheid in hun kern.
- Voor de platforms is er financiële ondersteuning in de vorm van de subsidie Overlegvormen. Dit is maximaal 1.500 euro en voor één platform per kern. Deze subsidie is bedoeld voor kosten die het platform heeft aan bijeenkomen, vergaderen en communicatie.
- Voor zowel het proces als de uitvoering van de kernagenda is er kernenbudget.
- Als een individuele inwoner een initiatief indient kijkt de gebiedsmakelaar of er verbinding mogelijk is met de kernagenda(groep) of een leefbaarheidsbudget.
- Bij alle inwonersinitiatieven bewaakt en toetst de gebiedsmakelaar het draagvlak binnen de kern.
Aanvullende informatie
Dorpsraad Deil is een stichting, met een bestuur dat ondersteund wordt door werkgroepen voor het realiseren van allerlei praktische zaken.
De dorpsraad heeft contacten met de inwoners van Deil, met verenigingen, stichtingen en andere inwonersgroepen in Deil, met de Gemeente West Betuwe, met overige overheidsorganen en met andere platformen en kernagendagroepen van gemeente West Betuwe.